Messier 107
Foto: Siggi Kohlert

M107 is een heel mooie bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Ophiuchus (Slangendrager) omgeven door vier sterren waarvan de helderste een magnitude heeft van 11. Oorspronkelijk kwam dit object niet voor in de bekende catalogus van Charles Messier maar in 1947 werd het samen met M105 en M106 toegevoegd. Opvallend aan M107 is dat enkele delen van deze cluster verduisterd worden door stof wat zeer ongewoon is bij bolvormige sterrenhopen. De cluster zelf staat op een afstand van ongeveer 21 000 lichtjaar van ons vandaan en is 80 lichtjaar groot. Astronomen hebben een 25-tal variabele sterren ontdekt in de sterrenhoop, waarvan de meeste van het type RR Lyrae zijn.

Sterrenbeeld: Ophiuchus
Magnitude: 7.9
Coördinaten:

  • RA: 16h 32.5m
  • DEC: -13° 03'

Opchiuchus

Geschiedenis

M107 werd in april 1782 ontdekt door Pierre Méchain, een collega van de Franse kometenjager Charles Messier. Het was het laatste object dat de Méchain ontdekte. William Herschel  heeft dit object herontdekt (hij wist niet dat Méchain het object al had gevonden) op 12 mei 1793. Hij gaf M107 het nummer HVI 40. Herschel was ook de eerste die de sterrenhoop kon oplossen in afzonderlijke sterren.

Waarnemen

M107, ook gekend als NGC 6171, is één van de vele bolvormige sterrenhopen in het sterrenbeeld Ophiuchus en is niet zo moeilijk terug te vinden aan de nachtelijke hemel. Door binoculairen kan men reeds de zwakke gloed van M107 al opmerken. Met een telescoop van 15 cm is het reeds mogelijk enkele randsterren op te lossen. De bolhoop lost volledig op in telescopen van 30 cm of groter. M107 mag dan geen bekend object zijn, het is zeker de moeite waard om waar te nemen!

Dit gebeurde vandaag in 2005

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt met behulp van een krachtige Proton-M draagraket de 3,7 ton zware DirecTV 8 communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. DirecTV werd in 1994 opgericht en is een satelliettelevisiedienstenbedrijf dat digitale satelliettelevisie en -radio uitzendt in de Verenigde Staten en via DirecTV Latin America ook in Latijns-Amerika. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken