Artistieke impressie van een 'vliegende schotel'

Op 16 mei 1953, keerde Herman C., fotograaf van beroep, terug uit Charleroi. Omstreeks 17u30, nauwelijks zeven km van de stad verwijderd, stopte hij om een kudde schapen te fotograferen. Plots hoorde Herman een hels lawaai, gevolgd door enkele droge knallen. Toen hij zich omdraaide zag hij in het noordwesten een groot blinkend voorwerp, omgeven door een witachtige stralenkrans. Het steeg op, liet witte schilfertjes vallen en werd gevold door een blauw en witte rookslinger.

Zonder zijn koelbloedigheid te verliezen maakte Herman C. twee foto’s van dit ongewoon verschijnsel. Terwijl het opsteeg draaide het voorwerp op zichzelf, met een slingerende beweging, hetgeen de vorm van de rookpluim kon verklaren. Na gedurende een twintigtal seconden bijna roerloos te hebben gehangen, terwijl het lawaai verstilde en verdween, won het voorwerp plots aan snelheid en verdween het in een doodse stilte. Andere getuigen konden onderdelen van dit verhaal bevestigen, maar Herman C. was de enige die het van zo nabij had gezien. Enige tijd later werd hij door de krijgsauditeur te Bergen ontboden en langdurig ondervraagd. Hij is er zich natuurlijk wel van bewust 'iets ongewoons' te hebben meegemaakt, maar hecht er geen overdreven belang aan en weigert ook vandaag nog te geloven dat hij een zogenaamde 'vliegende schotel' gezien heeft.

Dit ongewone verschijnsel werd op 16 mei 1953 gefotografeerd door de Herman C. in de omgeving van Bouffioulx.
Dit ongewone verschijnsel werd op 16 mei 1953 gefotografeerd
door Herman C. in de omgeving van Bouffioulx.

Op de vermoedelijke landingsplaats werd op dat moment niets bijzonders gevonden, maar enkele weken later werd het duidelijk dat een paar populieren aan het afsterven waren. Toen men de bomen velde merkte men, tot algemene verbijstering, op dat de stammen tot een soort spons vergaan waren. Dit terwijl nochtans de andere bomen, nauwelijks enkele meters verder, perfect normaal bleven verder groeien. Tot op heden blijft het een mysterie wat er zich in Bouffioulx heeft afgespeeld.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken