De Crawler brengt een Space Shuttle naar het lanceercomplex
Foto: NASA

Toen Amerika druk bezig was met zijn Apollo maanprogramma voor te bereiden, besliste de NASA om een transportsysteem te ontwerpen dat de zware Saturn V maanraket in een verticale houding zou kunnen transporteren naar het lanceercomplex op het Kennedy Space Center. Dit transportsysteem kreeg de naam “Crawler”, werd gebouwd door Marion Power Shovel Co. en had een prijskaartje van 14 miljoen dollar.

Aan de vier uiteinden van dit mobiele platform bevinden zich 4 maal twee wielen die zich voortbewegen zoals rupsbanden bij een tank. Elke rupsband beschikt over 57 zogenaamde “schoenen” en één schoen heeft een gewicht van 900 kilogram. De hele Crawler heeft een gewicht van 2.700 ton. In totaal heeft dit transportsysteem een lengte van 40 meter en is 35 meter breed.

De crawler
Crawler 2 - Foto: NASA.

Om dit enorm zware gevaarte te kunnen voortbewegen, bevinden zich in de Crawler 16 zware motoren die gevoed worden door 4 1.000 kiloWatt generatoren en aangedreven worden door twee dieselmotoren die elk 2.750 pk hebben. Nog eens twee generatoren die 750 kiloWatt aan energie leveren, worden gebruikt voor de verlichting, het sturen en de ventilatie van de Crawler. Per afgelegde kilometer verbruikt de Crawler maar liefst 350 liter aan diesel brandstof. Eenmaal de Crawler in beweging is gebracht en hij de Space Shuttle moet transporteren haalt, hij een snelheid van 1,6 kilometer per uur en gemiddeld doet hij er tussen de 5 en 8 uur over om het ruimteveer te verplaatsen van de Vehicle Assembly Building naar één van de twee Shuttle lanceerplatforms die zich op een afstand tussen de 5,5 en 6,5 kilometer bevinden van de grote assemblage hal. Wanneer de Crawler aan het einde van zijn weg is nabij het lanceerplatform, moet deze nog een lichte helling op die een stijgingspercentage heeft van 5%. De weg die naar het lanceerplatform loopt, werd speciaal verhard om het zware gewicht van de Crawler met de Space Shuttle bovenop te kunnen dragen.

-
De Crawler vertransopteert de Space Shuttle naar het lanceercomplex
- Foto: NASA.

In totaal beschikt de NASA over twee identieke Crawlers en deze kregen de namen “Hans” en “Franz”. Tot op heden hebben beide mobiele transportsystemen al 4000 kilometer afgelegd. NASA is van plan deze systemen nog te gaan gebruiken voor de opvolger van de Space Shuttle in het Crew Exploration Vehicle project. De Space Shuttle wordt niet zelf op de Crawler gemonteerd voor transport maar wordt op een “Mobile Launcher Platform” gemonteerd dat een gewicht heeft van 4,19 miljoen kilogram. Dit platform heeft een lengte van 49 meter en is 41 meter breed. Deze mobiele lanceerplatformen worden opgepikt door de Crawler en in zijn geheel, met bovenop de Space Shuttle, getransporteerd naar het lanceercomplex. Bij aankomst aan één van de twee lanceercomplexen wordt de Mobile Launcher Platform losgekoppeld van de Crawler en zal deze zich terug begeven naar de Vehicle Assembly Building. Wanneer een Space Shuttle dan uiteindelijk gelanceerd wordt, zal deze vertrekken vanop het Mobile Launcher Platform waarin zich drie grote openingen bevinden waardoor de grote vlammen doorheen kunnen die afkomstig zijn van de raketmotoren van het ruimteveer. De Crawler is een onmisbaar deel het Space Shuttle programma en geeft ons vandaag de dag nog steeds een mooi beeld van de gigantische afmetingen en volumes die de Apollo raketten hadden en het ruimteveer heeft.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken