Dong Fang Hong 1 satelliet

Dong Fang Hong 1 is de naam van China's eerste satelliet. De 173 kilogram zware kunstmaan werd op 24 april 1970 in de ruimte gebracht waardoor China op dat moment het vijfde land in de wereld (na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan) werd dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kon brengen.

Het ruimtetuigje had de vorm van een polyhedron (veelvlak) met 72 vlakken en had een diameter van ongeveer 1 meter. Aan boord van de Dong Fang Hong 1 satelliet bevond zich ondermeer een radiozender die het Chinese patriotische lied 'The East is Red' uitzond op een frequentie van 20.009 Hz toen deze rondom de Aarde draaide. China zette met de DFH-1 satelliet een grote stap vooruit in de ontwikkeling van zijn eigen ruimtevaartprogramma. De Aziatische grootmacht beschikte nu niet enkel over de kennis en technologie om een satelliet te bouwen, maar kreeg ook toegang tot de ruimte door het succes van de eerste Long March (CZ) draagraket. In Westerse landen is de DFH-1 satelliet ook gekend onder de namen 'Mao 1' en 'China 1'.

Dong Fang Hong 1
China's eerste satelliet: Dong Fang Hong 1

In januari 1965 presenteerde de vader van de Chinese ruimtevaart Qian Xuesen aan het Centraal Comité van de Communistische Partij van China zijn plannen voor de bouw van China's eerste satelliet waarna op 10 augustus 1965 het plan goedgekeurd werd. De eerste Chinese satelliet werd vervolgens gebouwd aan de Chinese Academy of Space Technology onder leiding van Ren Xinmin en Qi Faren die de functies hadden van projectleider en hoofd van het wetenschappelijk team. Op het moment van de ontwikkeling van de Dong Fang Hong 1 werden vijf identieke satellieten gebouwd waarvan het eerste exemplaar verloren ging tijdens een mislukte lancering op 16 november 1969. China wou voor Japan als eerste Aziatisch land een kunstmaan in de ruimte brengen maar de eerste mislukte lancering wijzigde deze plannen. Deze mislukte poging werd tot 2001 geheim gehouden en uiteindelijk bracht Japan op 11 februari 1970 als eerste Aziatisch land een satelliet in de ruimte. China hechtte zoveel belang aan hun eerste kunstmaan dat men bij het transport per trein van de satelliet naar de lanceerbasis om de twee elektriciteitspalen gewapende militairen had geplaatst die moesten waken over de veiligheid van het ruimtetuig. De tweede lanceercampagne begon op 1 april 1970 toen twee DHF-1 satellieten arriveerden op de lanceerbasis. Uiteindelijk werd de Dong Fang Hong 1 satelliet op 24 april 1970 gelanceerd vanop het Jiuquan Satellite Launch Center waarna de Long March 1 (CZ-1) draagraket de kunstmaan dertien minuten later uitzette in een elliptische baan om de Aarde (441 km x 2 386 km). Van alle eerste satellieten die tot dan in de ruimte gebracht werden (Spoetnik 1, Explorer 1), was Dong Fang Hong 1 met zijn 173 kilogram de zwaarste. Meteen na de lancering liet het Chinese National Broadcasting Bureau weten dat het het patriotische lied 'The East is Red' zeer duidelijk ontving. Om de satelliet stabiel te houden in zijn baan om de Aarde draaide deze 120-maal per minuut om zijn as. Volgens de wetenschappers en ingenieurs die de Dong Fang Hong 1  satelliet bouwden, zou het tuig een levensduur hebben van twintig dagen maar uiteindelijk bleef China's eerste kunstmaan 28 dagen operationeel tot men er op 14 mei 1970 geen signalen meer van ontving. Tijdens deze eerste Chinese ruimtemissie werd niet enkel een patriotisch lied uitgezonden maar werden ook tal van nieuwe satelliettechnologieën uitgetest en onderzocht men de ionosfeer en atmosfeer van de Aarde.

Long March 1
Een Chinese Long March 1 (CZ-1) raket is
klaar voor lancering.

Op 21 april 2005 bracht de Chinese Academy of Space Technology de wetenschappers en ingenieurs die hadden gewerkt aan het DFH-1 project opnieuw samen in de Beijing Satellite Manufacturing Plant waar de satelliet destijds gebouwd werd. Om de herdenking te vieren van deze belangrijke gebeurtenis uit de Chinese ruimtevaart werd een replica van de Dong Fang Hong 1 satelliet gebouwd die tentoongesteld werd in het Beijing Planetarium. Vandaag de dag draait de echte Dong Fang Hong 1 satelliet nog steeds in een elliptische baan (431 km x 2 124 km) rond de Aarde. De historische kunstmaan is onder zeer goede omstandigheden soms zichtbaar vanop Aarde aangezien er zich onderaan de satelliet een blinkende metalen ring bevindt waardoor het tuig magnitude +5 tot +8 haalt.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.