Geukens KoenNaam: Geukens Koen
Geboortejaar: 1962
Woonplaats: Herenthout
Nationaliteit: Belg
Persoonlijke Telescoop: C8

1: Wat vindt u zo boeiend aan ruimtevaart?
Mijn probleem is dat ik eigenlijk alles nogal boeiend vind. Uiteraard is er de bemande ruimtevaart, ook al omdat dit bij de mensen het meeste aanspreekt. Bemande ruimtevaart is echter nog steeds geen routine, al lijkt het soms wel zo. Verder heb je natuurlijk de planetaire sondes en kunstmanen zoals de Hubble Space Telescope. Prachtige beelden van allerlei objecten uit het heelal, maar ook van planeten. En dat Mars veel belangstelling krijgt, is wat mij betreft terecht. Maar net zo interessant is hetgene zelden in het nieuws komt, de voorbereidingen aan zo’n project, het vaak jaren wachten vooraleer een idee vorm begint te krijgen. Er is de commerciële kant van de ruimtevaart, de dagdagelijkse toepassingen zoals communicatie en navigatie. Er zijn de politieke beslissingen, de uitwerking van die richtlijnen, … . Kortom, er zijn meer dan voldoende interessante kanten aan de ruimtevaart om er mee bezig te blijven.

2: Wat is voor u de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart?
Ik denk dat er drie belangrijke periodes zijn. Da’s uiteraard de beginperiode met Yuri Gagarin en de strijd om de primeurs. Er is onmiskenbaar de landing op de maan. En momenteel beleven we ook een zeer interessante periode met enerzijds het stopzetten van de Shuttle en het uitwerken van de Vision for Space Exploration. Anderzijds is er Spaceshipone en Virgin Galactic wat wel eens het begin van de commerciële bemande ruimtevaart zou kunnen worden.

3: Wat is voor u de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de onbemande ruimtevaart?
De eerste ruimtevaartprojecten die mij nog altijd bijblijven zijn de Vikingsondes op Mars en het Voyager project. En uiteraard de Hubble Space Telescope.

4: Hoe zal de ruimtevaart volgens u evolueren in de toekomst?
Ik hoop dat we vroeg of laat toch de stap richting Mars gaan zetten. Maar ik vrees er voor dat dit niet in de eerste 20 jaar zal gebeuren. Sterrenkunde vanuit de ruimte zal steeds meer en meer een belanrijke rol gaan spelen. En uiteraard zal de commerciële ruimtevaart (onbemand én bemand) niet meer weg te denken zijn.

5: Wat is uw mening over commerciële ruimtevaart?
Commerciële ruimtevaart is niet meer weg te denken. ’t Lijkt me trouwens een normale evolutie dat ruimtevaart vanuit een experimenteel stadium evolueert in een aantal aspekten naar een commerciëel gebeuren. En dat dit zeer snel kan gaan, hebben de GPS-toepassingen de laatste jaren wel duidelijk gemaakt.

De productie van allerlei dingen in de ruimte (geneesmiddelen, geleiders, …), da’s iets dat ik niet meteen op korte termijn zie gebeuren. Tenzij de toegang tot de ruimte drastisch goedkoper wordt.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken