Messier 35
Foto: Bob Birkit

M35, ook gekend als NGC 2168, is grote en heldere open sterrenhoop in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). De sterrenhoop bevindt zich op een afstand van ongeveer 2 500 lichtjaar van de Aarde en heeft een werkelijke diameter van35 lichtjaar. De helderste leden van M35 hebben een absolute magnitude van -2. Dit zijn dan voornamelijk jonge blauwe sterren. De helderste van de meer dan dan 500 sterren is een gele reus van magnitude 8,6. De leeftijd van M35 wordt geschat op enkele miljoenen jaren.

Sterrenbeeld: Gemini
Magnitude: 5.3
Coördinaten:

  • RA: 06h 08.9m
  • DEC: +24° 20'

Gemini

Geschiedenis

Het is niet helemaal zeker wie M35 heeft ontdekt maar men vermoed dat dit De Chéseaux was in 1746. De sterrenhoop werd op 30 augustus 1764 geobserveerd door Charles Messier die het in zijn lijst van komeetachtige objecten opnam.

Waarnemen

Op een donkere, maanloze nacht is het mogelijk om M35 met het blote oog waar te nemen. De sterrenhoop bevindt zich n de buurt van de ster µ Geminorum. Met een binoculair toont de sterrenhoop zich als een neveltje met enkele zwakke sterren in. Reeds met een kleine telescoop is het te doen om de sterrenhoop volledig op te lossen. Op een halve graad van M35 vindt men NGC 2158 terug. Dit is een zwakkere open sterrenhoop.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse Gravity Probe B zwaartekrachtmeter in de ruimte gebracht. Met deze satelliet kon men zeer nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de Aarde meten om de relativiteitstheorie aan de werkelijkheid te toetsen. De missie stond onder leiding van NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama en het idee voor deze missie was afkomstig van de Stanford-universiteit in Californië die dan ook de ontwikkeling van het eigenlijke meetinstrument op zich nam. De satelliet bestond uit vier cryogene gyroscopen, een telescoop en een platform waarop alles werd gemonteerd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken