Een Starlink schotelantenne.
Foto: Starlink/SpaceX

Starlink, de internetsatellietdienst van SpaceX, heeft op zijn website pre-orders geopend voor inwoners van de Benelux. In een eerste fase gaat het om een beperkte testfase waarbij gebruikers ten vroegste in de tweede helft van 2021 dekking kunnen verwachten maar verwacht wordt dat de volledige Benelux in 2022 zal gedekt worden door het Starlink netwerk. Met Starlink wil SpaceX en zijn oprichter Elon Musk aan iedereen ter wereld breedband internet aanbieden via een netwerk van duizenden kleine satellieten die in lage banen om de aarde cirkelen. 

Starlink is ongetwijfeld één van de meest ambitieuze technologische projecten van de laatste jaren. Zo wil het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX aan iedereen op aarde supersnel breedband internet aanbieden via een netwerk van vele duizenden kleine satellieten. Door een netwerk van satellieten uit te bouwen in een lage baan om de aarde waar gebruikers probleemloos kunnen met connecteren, biedt SpaceX internetsnelheden aan van tussen de 50Mbit/s en 150Mbit/s en dit met een latency van tussen de 20ms en 40ms. De 'latency' is bij het uitbouwen van netwerken een zeer belangrijke factor aangezien dit de tijd is die gegevens nodig hebben om van het ene naar het andere punt en terug te gaan. Uiteindelijk is dit de 'vertraging' tussen het moment waarop een actie wordt uitgevoerd en het resultaat. Hoe lager dus de latency, hoe beter. SpaceX kan de latency van zijn Starlink netwerk zeer laag houden door zijn satellieten in een lage baan om de aarde (tussen de 250 kilometer en 500 kilometer hoogte) te brengen in tegenstelling tot huidige providers die beroep doen op satellieten die zich in een geostationaire baan om de aarde bevinden op een afstand van 36 000 kilometer. Dergelijke grote afstanden zorgen voor een latency van ongeveer 600ms. Huidige operatoren van breedband internet halen een latency van tussen de 40ms en 60ms. 

Ondertussen (maart 2021) bevinden zich al meer dan 1 200 Starlink satellieten in de ruimte en heeft het nog jonge internetnetwerk al aangetoond dat het breedband internet kan aanbieden met snelheden van 100Mbits/s met een latency van onder de 31ms. De topsnelheid die in de Verenigde Staten tot op heden werd bereikt, staat op naam van een gebruiker in Utah die beweert 215 Mbit/s uit het netwerk te halen. Naarmate er meer satellieten worden gelanceerd en grondstations in gebruik worden genomen, verwacht SpaceX dat het netwerk enkel nog maar zal verbeteren in snelheid en dekking. SpaceX mikt met zijn Starlink netwerk vooral op gebruikers die in afgelegen gebieden wonen en waar men geen beroep kan doen op kabel- of glasvezelinternet. Zo wil SpaceX met zijn Starlink netwerk zich vooral onderscheiden van de vele andere en vaak goedkopere internetoperatoren door de stabiliteit van het netwerk. Vandaag de dag blijkt vaak dat klassieke internetoperatoren zeer goedkope pakketten aanbieden maar dat het netwerk niet altijd even stabiel is en er niet overal dekking is door de fysieke uitbouw van een kabelnetwerk. Doordat het Starlink netwerk zal bestaan uit vele duizenden kleine satellieten kan men de stabiliteit steeds garanderen, ook al zouden één of meerdere satellieten plots uitvallen. SpaceX geeft er dan ook alle vertrouwen in dat zijn Starlink netwerk de toekomst van het internet zal veranderen en dat dit nieuwe netwerk wereldwijd vele duizenden nieuwe jobs zal creëeren. Door mensen breedband internet aan te bieden in regionen waar men nu geen internet heeft, zal dit ongetwijfeld een enorme boost geven aan online winkels en bedrijven. 

Momenteel kunnen geïnteresseerden via de website van Starlink een pre-order plaatsen. De hardware om te kunnen verbinden met het Starlink netwerk kost 499 euro waar nog eens 60 euro verzendingskosten bijkomen. Dit hardwarepakket bestaat uit een kleine schotel, een statief en een wifirouter waarmee gebruikers eenvoudig kunnen verbinden. Uiteindelijk biedt SpaceX een abonnement van 99 euro per maand aan en garandeert het gebruikers in vooral afgelegen regionen een maximale dekking en een supersnelle verbinding. Volgens SpaceX is de installatie van de bijbehorende hardware zeer eenvoudig maar heb je wel vrij zich nog op de lucht om een goede verbinding te kunnen maken. Elon Musk, oprichter en CEO van SpaceX, liet onlangs weten dat momenteel Australië al onder de volledige dekking valt van het Starlink netwerk. Australië kent heel wat afgelegen gebieden waar heel wat mensen wonen en waar de vraag naar stabiel breedband internet dan ook zeer groot is. Ook de vele eilanden in de buurt van Australië zouden in 2022 onder de volledige dekking van Starlink vallen. 

Website Starlink: https://www.starlink.com

StarlinkHet Starlink hardwarepekket - Foto: SpaceX/Starlink

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1955

Het gebeurde toen

In New Jersey overlijdt op 76-jarige leeftijd Albert Einstein. Hij wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis en is vooral bekend geworden door het opstellen van de relativiteitstheorie. In het algemeen wordt 1905 als het vruchtbaarste jaar in Einsteins wetenschappelijke leven beschouwd. De meeste natuurkundigen zijn het erover eens dat drie van deze artikelen (over de Brownse beweging, het foto-elektrisch effect en de speciale relativiteitstheorie) elk een Nobelprijs waard zouden zijn.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken