De planeet Mars, gezien door een telescoop.
Foto: OMRay (Flickr)

Mars, ook gekend als de 'rode planeet', is op 14 oktober 2020 in oppositie met de Zon. Tijdens de oppositie staat Mars precies tegenover de Zon aan de hemel waardoor deze de hele nacht zichtbaar is. Een Marsoppositie vindt gemiddeld iedere 780 dagen plaats en is steeds een gebeurtenis waar tal van amateur-astronomen en astrofotografen naar uitkijken. Doordat Mars op dat moment relatief dicht bij de Aarde staat, is deze planeet helder en goed zichtbaar waardoor dit de beste omstandigheden zijn om Mars waar te nemen met een binoculair of telescoop.

Met het blote oog is Mars in de periode rond de oppositie makkelijk zichtbaar als een heldere en rood, oranje-achtige 'ster' in het sterrenbeeld Vissen (Pisces) met een helderheid van magnitude -2,5 en een schijnbare diameter van 22.3". Mars komt in deze periode op als de Zon ondergaat en gaat onder als de Zon opkomt. Ook in de weken voor en na de oppositie is Mars goed zichtbaar. Voor de oppositie is Mars vooral in de late nacht en vroege ochtend te zien en na de oppositie is dat 's avonds en in de vroege nacht. Op 24 september wordt Mars ook helderder dan de planeet Jupiter, wat niet zo vaak gebeurd. De kortste afstand van Mars tot de aarde wordt op 6 oktober bereikt. Op dat moment staat de 'rode planeet' op een afstand van 0,415 Astronomische Eenheden (AE) of 62,07 miljoen kilometer. De eerstvolgende keer dat Mars zo dicht bij de aarde komt is pas in september 2035.

Met telescopen met een flinke vergroting kan je in de periode rond de oppositie mooi de donkere gebieden zien op het Marsoppervlak alsook de witte poolkappen. Op 3 oktober 2020 bevindt Mars zich ook op een schijnbare afstand van 1,1° van de Volle Maan. Gedurende de maand oktober kan je 's avonds ook de planeten Jupiter en Saturnus waarnemen in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius). Doordat de banen van de Aarde en de planeet Mars om de Zon geen perfecte cirkels zijn maar eerder ellipsen, valt het tijdstip van de kortste afstand niet gelijk met het moment van de oppositie. Dit is ook de reden waarom de afstand van Mars tot de aarde bij de ene oppositie al dan niet groter of kleiner is dan bij de andere. De volgende Marsoppositie zal in december 2022 plaatsvinden.

Bron: http://hemel.waarnemen.com/

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken