Foto van een 'supermaan' genomen op 19 maart 2011
Foto: Tim McCord

Op zondag 23 juni 2013 is het weer zover. Op die dag is het Volle Maan en staat onze trouwe buur, in zijn elliptische baan rondom onze planeet, het dichtst tot de Aarde. De afstand van de Maan tot het midden van de Aarde bedraagt op 23 juni omstreeks 13u12 Belgische tijd 356 9991 kilometer. De Maan zal die dag een schijnbare diameter hebben van 33'28".

In sterrenkundige kringen noemen we dit verschijnsel een 'perigeum Maan' maar in de media en bij het grote publiek wordt er dan vaak gesproken van een 'supermaan' aangezien de Maan op dat moment 14% groter en 30% helderder is dan een 'normale' Volle Maan. Dit verschil kan je het best zien bij het opkomen van de Maan net boven de horizon. Ook voor fotografen is het beste moment om de 'supermaan' te fotograferen wanneer deze aan de horizon te zien is. Eenmaal de Maan hoger aan de hemel staat, valt het verschil nauwelijks op. Volgens sommigen zou een 'supermaan' ook allerlei krachten opwekken zoals extra getijdewerking, natuurrampen en toenemende criminaliteit. Wetenschappelijk werd dit echter nog nooit bewezen. Wat wel bewezen werd, is dat wanneer het bij een 'supermaan' vloed is, het water enkele centimeters hoger komt dan normaal. Wetenschappers gaan er echter vanuit dat indien de Maan echt invloed zou hebben op aardbevingen, we deze dan ook dagelijks zouden moeten voelen. De iets 'grotere' Volle Maan is dus vooral interessant voor fotografen en is dus niets meer dan een 'super-hype'!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken