Foto: NASA

Vandaag de dag bevindt de mens zich permanent in de ruimte, in ruimtestations of ruimtevaartuigen die in een baan om de aarde cirkelen. Omdat ruimtevaarders niet zomaar even naar de winkel kunnen gaan, moet hun eten en drinken dus op regelmatige tijdstippen bezorgd worden tot bij hun ruimtestation. Dit wordt gedaan door onbemande ruimtetuigen die ruimtestations regelmatig bevoorraden met voedsel, kledij en experimenten. Dergelijk voedsel wordt 'ruimtevoedsel' genoemd en wordt speciaal klaargemaakt en verpakt alvorens het naar de ruimte vertrekt. 

In de beginjaren van de ruimtevaart stelde het ruimtevoedsel niet veel voor maar vandaag de dag hebben ruimtevaarders die leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS keuze uit meer dan 100 gerechten. Zo kiezen zij vaak al hun menu of wat ze willen eten nog voor hun ruimtereis begint. Net als op aarde eten ruimtevaarders driemaal per dag en kunnen zij tussendoor ook nog kleine snacks eten. Al dit voedsel zit in blik of speciale verpakkingen en kan gevriesdroogd, voorgekookt of gedehydrateerd zijn. Ruimtevaarders zijn mensen die heel fit en gezond zijn waardoor hun voedsel ook rijk aan vitaminen en mineralen moet zijn. Daarnaast is het ook de bedoeling dat ze genoeg calorieën hebben. Zo moeten ruimtevaarders tijdens hun missie minstens 2 000 calorieën per dag eten.

Naast voedsel moeten ruimtevaarders natuurlijk ook genoeg drinken. Deze dranken bestaan uit water, koffie, thee en diverse vruchtendrankjes. Om zo goed mogelijk op te volgen wat ruimtevaarders hebben gegeten, moeten zij ook steeds een vragenlijst invullen waardoor experts op aarde aan de hand van deze rapporten kunnen opvolgen of hun eetpatroon moet worden aangepast. 

Eet zelf eens ruimtevoedsel!

Heb je zelf ook altijd eens ruimtevoedsel willen eten? Dit kan doordat verschillende online winkels ruimtevoedsel aanbieden in kleine verpakkingen. Zo kan je bij de shop van het Kennedy Space Center en bij de officiële NASA shop ruimtevoedsel kopen dat vooral bij kinderen zeer populair is.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2016

Het gebeurde toen

In Rusland wordt, onder het toeziend oog van Vladimir Putin, voor het eerst een raket gelanceerd vanop de Vostochny lanceerbasis. Deze nieuwe lanceerbasis bevindt zich in de Amoer Oblastj, dicht bij de grens met China, en is ongeveer 700 km² groot. Met de Vostochny lanceerbasis wil Rusland zich onafhankelijk maken van Kazachstan waar zich de historische lanceerbasis Baikonoer bevindt. Tijdens deze eerste lancering vanop de Vostochny lanceerbasis werden drie experimentele satellieten uitgezet in de ruimte. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken