IJs in de ruimte is anders dan de kristallijne (sterk geordende) vorm van ijs op aarde. Decennialang hebben wetenschappers aangenomen dat het amorf is (zonder structuur), waarbij koudere temperaturen betekenen dat het niet genoeg energie heeft om kristallen te vormen als het bevriest. In de nieuwe studie, gepubliceerd in Physical Review B, onderzochten onderzoekers de meest voorkomende vorm van ijs in het heelal, amorf ijs met een lage dichtheid, dat als bulkmateriaal voorkomt in kometen, op ijzige manen en in stofwolken waar sterren en planeten ontstaan.
Astronomen hebben de ontdekking bevestigd van een zeldzame hemelgast: een komeet van buiten ons zonnestelsel. Dit interstellaire object, dat officieel de naam 3I/ATLAS heeft gekregen, is pas het derde interstellaire object dat ooit is waargenomen, na de beroemde 1I/ʻOumuamua in 2017 en 2I/Borisov in 2019.
Astronomen hebben de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) gebruikt om in het vroege heelal te kijken en de bouwstenen van sterrenstelsels tijdens hun vormingsjaren bloot te leggen. Het CRISTAL-onderzoek, dat staat voor [CII] Resolved ISM in STar-forming galaxies with ALMA, onthult koud gas, stof en klonterige stervorming in sterrenstelsels zoals ze er één miljard jaar na de oerknal uitzagen.
Muon Space heeft de eerste thermische infraroodbeelden van zijn FireSat Protoflight-satelliet vrijgegeven, een mijlpaal voor de speciale constellatie voor het detecteren van bosbranden van het bedrijf. De beelden, gemaakt met behulp van een zeskanaals multispectraal infraroodinstrument, laten zien dat de satelliet in staat is om thermische signaturen vanuit de ruimte te detecteren en te meten.
De James Webb Space Telescope (JWST) heeft het sinds zijn ingebruikname in 2022 mogelijk gemaakt om bekende exoplaneten beter te karakteriseren. Dankzij onderzoek onder leiding van een CNRS-onderzoeker1 van het Observatoire de Paris-PSL dat verbonden is aan de Université Grenoble Alpes, heeft de telescoop onlangs het directe beeld van een voorheen onbekende exoplaneet vastgelegd.
Vandaag onthulde ESA op het Living Planet Symposium de eerste verbluffende beelden van haar baanbrekende Biomass satellietmissie - een grote sprong voorwaarts in ons vermogen om te begrijpen hoe de bossen op aarde veranderen en hoe ze precies bijdragen aan de mondiale koolstofcyclus. Maar deze eerste glimp gaat verder dan bossen. Opmerkelijk genoeg toont de satelliet nu al potentieel om nieuwe inzichten te krijgen in enkele van de meest extreme omgevingen op aarde.
Met behulp van de Hubble ruimtetelescoop om de vier grootste manen van Uranus te bestuderen, heeft een team astronomen gezocht naar tekenen van interactie tussen de magnetische omgeving van Uranus en de oppervlakken van de manen. Ze gingen op zoek naar bewijzen voor een bepaalde hypothese, maar bij het analyseren van hun gegevens kwamen ze op een heel andere hypothese uit. Alleen dankzij de unieke mogelijkheden van de Hubble-telescoop kon het team deze verrassende ontdekking doen.
Astronomen hebben een zeldzame vorm van methanol, een soort alcohol, gevonden in een planeetvormende schijf. Dit is een belangrijke stap om te begrijpen hoe leven buiten de aarde kan ontstaan. Dit resultaat onthult vitale details over de chemische samenstelling van het ijs in schijven die planeten vormen en welke organische moleculen beschikbaar zijn voor kometen om aan planeten te leveren, ook in ons zonnestelsel. Astronomen hebben bewijs gevonden voor andere, complexere moleculen in planeetvormende schijven rond andere sterren, maar deze nieuwste ontdekking is de eerste keer dat zeldzame isotopen van methanol zijn gedetecteerd.
In een baanbrekend nieuw onderzoek heeft een team onder leiding van wetenschappers van het National Solar Observatory (NSO) van de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) de scherpste blik ooit geworpen op het oppervlak van de zon, waarbij ultrafijne magnetische “strepen” zichtbaar zijn van slechts 20 kilometer breed, ongeveer de lengte van Manhattan. Met behulp van de NSF Daniel K. Inouye Solar Telescope, gebouwd en geëxploiteerd door de NSO, heeft het team deze heldere en donkere strepen waargenomen die over de wanden van de zonnekorrels kabbelen. Ze worden veroorzaakt door gordijnachtige magnetische velden die het licht veranderen, net zoals stof dat in de wind wappert. De ontdekking onthult een nieuwe laag van complexiteit in de magnetische structuur van de zon en toont het ongeëvenaarde vermogen van de Inouye Solar Telescope om eigenschappen op te lossen waarvan eerder werd gedacht dat ze onbereikbaar waren, waardoor nieuwe aanwijzingen worden gegeven over hoe magnetisme zonneverschijnselen vormgeeft.
Van de ruwweg 6.000 exoplaneten die we hebben ontdekt, bevindt een aanzienlijk aantal zich in de schijnbare bewoonbare zones van hun sterren. De meeste zijn reuzenplaneten; gasreuzen zoals Jupiter en Saturnus, of ijsreuzen zoals Uranus en Neptunus. Zouden sommige daarvan bewoonbare exomonen kunnen hebben? Op de reuzenplaneten van ons zonnestelsel kan geen leven bestaan. Sommige van hun manen zijn echter belangrijke doelwitten geworden in de zoektocht naar leven. Dit leidt tot een logische vraag: Zouden reusachtige exoplaneten in bewoonbare zones rond andere sterren bewoonbare manen kunnen hebben? Astronomen hebben slechts prikkelende hints van exomonen ontdekt, ook al is hun bestaan zo goed als zeker. Volgens de theorie is maanvorming een natuurlijk proces. Het vinden van exoplaneten is moeilijk, ook al zijn we eraan gewend geraakt, en het vinden van hun manen is nog moeilijker.
De Europese ruimtesonde Giotto vliegt op een afstand van slechts 200 kilometer langs de komeet Grigg-Skjellerup. Het onbemande ruimtetuig stuurde veel informatie over deze komeet terug naar de Aarde met behulp van acht nog operationele instrumenten. Doordat de camera aan boord van Giotto niet meer functioneerde als gevolg van de scheervlucht langs de komeet Halley werden er geen foto's van deze komeet naar de Aarde gestuurd. Na deze scheervlucht werd Giotto op 23 juli 1992 uitgechakeld. Foto: ESA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.