Foto: ESA/CNES/ArianeGroup

Indien alles vlekkeloos verloopt moet de nieuwe Europese Ariane 6 raket op 9 juli 2024 voor de eerste maal gelanceerd worden. De lancering van deze 63 meter lange raket zal plaatsvinden vanop het Guiana Space Centre in Frans-Guyana. Aan boord van deze eerste Ariane 6 bevinden zich tal van kleine satellieten waaronder ook een Belgische en enkele experimenten. De Ariane 6 moet op termijn de opvolger worden van de succesvolle Europese Ariane 5 raket. De lancering is voorzien vanaf 20u00 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht hier LIVE volgen!

Volg hier LIVE de lancering:

Europa's nieuwste krachtpatser

De Ariane 6 raket moet de opvolger worden van de succesvolle Ariane 5 en het ontwerp van deze nieuwe krachtige Europese raket werd eind 2014 vastgelegd waarna de ontwikkeling van start ging. De ontwikkeling van de Ariane 6 wordt gefinancierd door de ESA, gebouwd door ArianeGroup en geëxploiteerd door Arianespace dat de raketten zal gebruiken voor de lancering van commerciële satellieten. De nieuwe Ariane 6 wordt ontwikkeld in twee varianten. De A62-variant met twee vastebrandstofboosters en een zwaardere variant A64 met 4 vastebrandstofboosters. Terwijl de A62-variant vrachten tot 10,3 ton tot in een lage baan (LEO) om de aarde kan brengen moet de A64-variant vrachten tot 21,6 ton tot in een lage baan brengen. Voor de nieuwe Ariane 6 raket zijn drie type raketmotoren ontwikkeld. De P120C-vaste raketmotor voor de boosters, de Vulcain 2.1-hoofdmotor en de Vinci voor de bovenste trap. In oktober 2020 waren deze allen getest en goedgekeurd om in gebruik te worden genomen. Net als voorgaande Ariane-raketten zal de Ariane 6 vanaf het Centre Spatial Guyanais in Frans-Guyana worden gelanceerd. In 2016 werd gestart met de aanleg van het nieuw te bouwen lanceerplatform (ELA-4) en in september 2021 werd het lanceercomplex geopend. Voor de ontwikkeling van Ariane 6 werkt ESA samen met meer dan zeshonderd bedrijven in dertien Europese landen waaronder ook België en Nederland.

Technische gegevens Ariane 6 (A62) raket

Lengte: 63 m
Diameter: 5,4 m
Gewicht: 530 ton
Fabrikant: ArianeGroup
Raketmotoren: 2 x P120 Boosters
1 x Vulcain 2. (First stage)
1 x Vinci (Second stage)
Stuwkracht: 1.370 kN (First stage)
Laadvermogen (LEO): 10,3 ton
Laadvermogen (GTO): 4,5 ton
Laadvermogen (SSO): 7,2 ton
Laadvermogen (LTO): 3,5 ton
Lanceercomplex: Guiana Space Centre (Frans-Guyana)

Starship
De eerste Ariane 6 raket staat klaar op het nieuwe lanceerplatform - Foto: ESA/ArianeGroup

Starship
Overzicht van de vrachten aan boord van de eerste Ariane 6 raket - Foto: ESA

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt het Sojoez 19 ruimtevaartuig gelanceerd met aan boord de twee kosmonauten Alexey Leonov en Valeri Kubasov. Zeven uur later wordt vanop het Kennedy Space Center in Florida ook een Apollo ruimtecapsule in de ruimte gebracht met boord de drie astronauten Thomas P. Stafford, Vance D. Brand en Donald K. Slayton. Beide ruimtetuigen zullen zich op 17 juli 1975 in een baan om de Aarde voor het eerst in de geschiedenis aan elkaar vasthechten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken