Foto: ESA / Arianespace

Europa gaat op 14 april 2023 een onbemande ruimtesonde lanceren die de grootste manen van de planeet Jupiter van nabij gaat onderzoeken. Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) werd ontwikkeld door het Europese ruimtevaartagentschap ESA en moet in juli 2031 aankomen bij de gasreus Jupiter. Daarna zal de ruimtesonde onder andere de Jupitermanen Ganymedes en Europa van nabij bestuderen waardoor JUICE ook de eerste ruimtesonde moet worden die zich in een baan om een maan van een andere planeet gaat begeven. Volg hier LIVE de lancering van de JUICE ruimtesonde! 

Volg hier LIVE de lancering

Europese missie naar Jupiter

De Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) werd gebouwd bij het Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space in Friedrichshafen en zal bij zijn lancering een gewicht hebben van zes ton. Het ruimtevaartuig is uitgerust met elf wetenschappelijke instrumenten waaronder camera's, spectrografen, een radarinstrument en een magnetometer. Met deze instrumenten willen wetenschappers meer leren over de verborgen oceanen op enkele van de Jupitermanen alsook de samenstelling van deze manen grondig bestuderen. Daarnaast wil men ook de magnetische velden van de maan Ganymedes en Jupiter bestuderen om te zien hoe deze op elkaar inwerken. Dankzij gigantische zonnepanelen, die een gezamenlijke oppervlakte hebben van 85 vierkante meter, zal het ruimtetuig voorzien worden van energie tijdens zijn lange reis naar Jupiter en de studie van de Jupitermanen. Deze grote zonnepanelen wekken samen 800 watt aan energie op ondanks het feit dat het zonlicht bij Jupiter al 25 maal zo zwak is als het zonlicht nabij de aarde. Om te communiceren met de aarde werd JUICE uitgerust met een schotelantenne met een diameter van 2,5 meter. De zes ton zware ruimtesonde moet uiteindelijk op 13 april 2023 gelanceerd worden vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana met behulp van een krachtige Europese Ariane 5 raket. Meer dan 2 000 mensen in 23 landen en afkomstig van 18 wetenschappelijke instituten en 83 bedrijven hebben de afgelopen jaren aan het JUICE project gewerkt. Ook de Amerikaanse en Japanse ruimtevaartorganisaties hebben hardware geleverd voor de JUICE-missie.

Technische gegevens JUICE

Fabrikant: Airbus Defence and Space
Gewicht lancering: 5.963 kg
Lanceerbasis: Frans-Guyana
Lanceermiddel: Ariane 5 ECA
Lancering: 14 april 2023 - 14u14
Operator: ESA
Aantal instrumenten: 11
Kostprijs missie: 830 miljoen Euro


De JUICE ruimtesonde - Foto: ESA-SJM Photography

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt het Sojoez 19 ruimtevaartuig gelanceerd met aan boord de twee kosmonauten Alexey Leonov en Valeri Kubasov. Zeven uur later wordt vanop het Kennedy Space Center in Florida ook een Apollo ruimtecapsule in de ruimte gebracht met boord de drie astronauten Thomas P. Stafford, Vance D. Brand en Donald K. Slayton. Beide ruimtetuigen zullen zich op 17 juli 1975 in een baan om de Aarde voor het eerst in de geschiedenis aan elkaar vasthechten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken