Foto: SpaceX

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX maakt zich volop klaar voor een belangrijke lancering van zijn nieuwe Starship raket. Zo werd op de Starbase testsite van SpaceX in Texas het Starship ruimtevaartuig gemonteerd bovenop de Super Heavy rakettrap en wacht SpaceX momenteel op een goedkeuring van de U.S. Federal Aviation Administration (FAA) voor deze lancering. Tijdens deze belangrijke lancering moet Starship voor de eerste maal in een baan om de aarde gebracht worden.

Nu Starship gemonteerd is bovenop de Super Heavy rakettrap is de volledige Starship raket maar liefst 120 meter hoog en wordt dit de meest krachtige raket die ooit werd gebouwd. Het 50 meter lange Starship ruimtevaartuig werd op het lanceercomplex met behulp van twee 'grijparmen' bovenop de 70 meter hoge Super Heavy rakettrap gemonteerd. Zowel Starship alsook de Super Heavy rakettrap werden uitgerust met Raptor raketmotoren die werken met cryogene methaan en vloeibare zuurstof als brandstof. SpaceX wil tijdens de volgende lancering het onbemande Starship ruimtevaartuig voor de eerste maal in een baan om de aarde brengen met behulp van de krachtige Super Heavy rakettrap. Tijdens vorige testen en lanceringen vloog het Starship ruimtevaartuig niet hogen dan tien kilometer en probeerde SpaceX deze vooral veilig terug te laten landen op aarde. SpaceX oprichter en CEO Elon Musk liet via Twitter weten dat deze belangrijke lancering gepland is voor de tweede of derde week van april, mits goedkeuring van de U.S. Federal Aviation Administration (FAA). Zodra de goedkeuring voor deze lancering werd gegeven, kan SpaceX een officiële lanceerdatum bekend maken. 

Voor SpaceX is de ontwikkeling van de Starship raket van zeer groot belang aangezien het bedrijf met deze raket mensen naar de maan en naar de planeet Mars wil brengen. Daarnaast moet Starship ook in staat zijn om vrachten tot 150 ton tot in een lage baan om de aarde te brengen. Ter vergelijking: de meest krachtige raketten kunnen vandaag de dag vrachten tot 25 ton tot in een lage baan om onze planeet brengen. Zowel het Starship ruimtevaartuig alsook de Super heavy rakettrap werden ontworpen om opnieuw te kunnen gebruiken aangezien deze na hun missie op eigen kracht kunnen terugkeren naar de aarde. Het feit dat deze raket volledig herbruikbaar is en door zijn gigantisch laadvermogen kan Starship voor een ware revolutie zorgen binnen de ruimtevaart. NASA selecteerde Starship ook al als nieuwe maanlander voor het Artemis maanprogramma en de Japanse miljardair Yusaku Maezawa wil in de nabije toekomst samen met acht kunstenaars en artiesten met een Starship een rondvlucht langs de maan maken.

Foto: SpaceX

Foto: SpaceX

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken