Foto van Saturnus waarop ook de Aarde te zien is
Foto: NASA / JPL

Op 19 juli 2013 heeft de Amerikaans Cassini ruimtesonde een indrukwekkende foto gemaakt waarop zowel de planeet Saturnus alsook de Aarde, Venus en de Maan te zien zijn. Daarnaast zijn op de foto ook nog eens enkele manen van Saturnus te zien. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA had dit unieke fotomoment op voorhand aangekondigd en vroeg aan iedereen om op 19 juli even te zwaaien naar de hemel.

De adembenemende foto is eigenlijk een mozaïek die bestaat uit 141 foto's en de kleuren zijn natuurgetrouw. De Aarde staat, in vergelijking, met de planeet Saturnus, vrij dicht tot de Zon met als gevolg dat de Cassini ruimtesonde zijn instrumenten niet eender wanneer naar de Aarde kan richten aangezien dan de kans bestaat dat deze zouden beschadigd raken. In juli 2013 deed zich echter een bijzonder moment voor aangezien op die dag de Zon, vanuit het standpunt van Cassini gezien, achter de planeet Saturnus dook. Hierdoor kwam Saturnus voor de Zon te staan waardoor de ruimtesonde foto's kon maken waarop de Aarde, de planeet Venus, de Maan en enkele Saturnusmanen te zien zijn. Niet enkel is deze mozaïek mooi om naar te kijken maar heb verteld wetenschappers ook zeer veel informatie over het ringenstelsel van Saturnus. Zo laat de E-ring op deze foto patronen zien die wellicht het resultaat zijn van verstoringen van diverse bronnen als zonlicht en de zwaartekracht van de Saturnusmaan Enceladus. Hieronder kan u een foto zien waarop de Aarde, Venus en de Maan werden aangeduid. Klik op de foto voor een hoge resolutie versie!

SaturnusFoto: NASA / JPL

SaturnusFoto: NASA / JPL

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken