Astrowoordenboek: D

Term Omschrijving
Declinatie Hoekafstand van een hemellichaam ten opzichte van het noorden of ten zuiden van de hemelequator
Dichtheid De hoeveelheid materie binnen een gegeven volume. De dichtheid wordt gemeten in gram per kubieke centimeter (of kilogram per liter). De dichtheid van water is 1, ijzer is 7.9 en lood is 11.3.
Dierenriem De 12 sterrenbeelden bekend van de horoscoop
Donker-adaptie Proces waardoor het menselijk oog zijn gevoeligheid verhoogt bij weinig of geen verlichting
Donkere materie Een term dat gebruikt wordt om matterie te beschrijven in het universum dat niet gezien kan worden maar wel kan gedetecteerd worden door de zwaartekrachteffecten op andere hemellichamen.
Donkere nevel Erg dichte en compacte nevel waar geen licht door kan dringen maar door achterliggende sterren de nevel doen opvallen ten opzichte van de achtergrond.
Doppler effect De visuele verandering in golflengte van geluid of licht dat uitgestraald wordt door een object in relatie met de positie van een waarnemer. Een object dat de waarnemer nadert zal een kortere golflengte (blauw) hebben terwijl een object die zich van de waarnemer weg beweegt (rood) een langere golflengte zal hebben. Het Doppler effect kan gebruikt worden om de snelheid en richting van een object te bepalen.
DSLR Dit is de afkorting voor een digitale spiegelreflexcamera
Dubbel asteroïde Twee asteroïden die rond elkaar draaien en bij elkaar gehouden worden door de zwaartekracht tussen beide. Dit wordt ook een binaire asteroïde genoemd.
Dubbelster 2 sterren verbonden door wederzijdse gravitatie en roterend rond een gemeenschappelijk zwaartepunt, in tegenstelling tot de toevallige positie van 2 sterren zoals ze gezien worden vanaf de Aarde.
Dwergster Is een type ster zoals onze zon die op de hoofdreeks ligt

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de eerste Europese Orbital Test Satellite (OTS) communicatiesatelliet gelanceerd. Doordat de Delta draagraket tijdens de lancering explodeerde als gevolg van een technisch probleem raakte de eerste OTS satelliet verloren. In 1978 werd een tweede OTS satelliet gelanceerd die ditmaal wel tot in een geostationaire baan om de Aarde werd gebracht. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken