NASA's Juno-missie heeft nieuwe ontdekkingen gedaan nadat ze onder de met wolken bedekte atmosfeer van Jupiter en het oppervlak van zijn vurige maan Io heeft gekeken. De gegevens hebben niet alleen bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuw model om de snel bewegende straalstroom rond Jupiters door cyclonen getekende noordpool beter te begrijpen, maar ze hebben ook voor het eerst het temperatuurprofiel van Io aan de oppervlakte onthuld, wat inzicht geeft in de inwendige structuur van de maan en vulkanische activiteit.
De grootste maan van Saturnus, Titan, is een bron van mysterie sinds wetenschappers hem in 1979 voor het eerst van dichtbij zagen met de Pioneer 11 sonde. Het mysterie is alleen maar groter geworden toen andere ruimteschepen, zoals de Voyager-sondes en de Cassini-Huygens-missie, betere beelden en meer gegevens over deze maan verkregen. Titan is niet alleen het enige andere hemellichaam dan de aarde met een dichte, stikstofrijke atmosfeer, maar heeft ook een methanogene cyclus die lijkt op de watercyclus op aarde.
Tijdens de flyby langs Mars op 14 maart 2025 maakte de Hera-missie voor planeetverdediging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voor het eerst gebruik van haar wetenschappelijke instrumenten buiten de aarde en de maan. Hera activeerde een drietal instrumenten en bracht het oppervlak van de rode planeet in beeld, evenals het gezicht van Deimos, de kleinere en mysterieuzere van de twee manen van Mars.
De verst verwijderde door mensen gemaakte objecten kunnen dankzij deze energiebesparende maatregelen nog verder gaan met het verzamelen van wetenschap. Missie-ingenieurs van NASA's Jet Propulsion Laboratory in Zuid-Californië hebben op 25 februari het experiment van het subsysteem voor kosmische straling aan boord van Voyager 1 uitgeschakeld en zullen op 24 maart het instrument voor lage-energie geladen deeltjes van Voyager 2 uitschakelen. Drie wetenschappelijke instrumenten blijven werken op elk onbemand ruimtevaartuig.
Het lijkt wel of iedereen het over de maan heeft en iedereen wil een voet tussen de deur krijgen met de hernieuwde passie voor maanverkenning. Ook ESA heeft zich op de maanlanding gestort en heeft zojuist een contract getekend met Thales Alenia Space voor de bouw van de Argonaut maanlander. Vergeleken met andere landers zal deze uniek zijn in zijn vermogen om de barre dag- en nachtomstandigheden op het maanoppervlak aan te kunnen. Elke missie heeft een geplande levensduur van 5 jaar en zal een standaard daal- en vrachtmodule hebben, maar met verschillende ladingen die worden bepaald door de maan.
Wetenschappers van NASA's Juno-missie hebben een vulkanische hot spot ontdekt op het zuidelijk halfrond van Jupiters maan Io. De hot spot is niet alleen groter dan Lake Superior op aarde, maar spuwt ook uitbarstingen uit die zes keer de totale energie van alle elektriciteitscentrales ter wereld vertegenwoordigen. De ontdekking van dit enorme verschijnsel is te danken aan Juno's Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) instrument, dat is ontwikkeld door het Italiaanse ruimtevaartagentschap ASI.
Een nieuwe analyse van kaarten van de nabije en verre zijde van de maan laat zien dat er meerdere bronnen van water en hydroxyl zijn in de door de zon beschenen rotsen en bodems, waaronder waterrijke rotsen die zijn opgegraven door meteoorinslagen op alle breedtegraden.
Ongeveer 4 miljard jaar geleden trof een asteroïde de Jupitermaan Ganymedes. Nu heeft een onderzoeker van de universiteit van Kobe ontdekt dat de as van de grootste maan van het zonnestelsel is verschoven als gevolg van de inslag, wat bevestigt dat de asteroïde ongeveer 20 keer groter was dan de asteroïde die een einde maakte aan het tijdperk van de dinosauriërs op aarde en een van de grootste inslagen met duidelijke sporen in het zonnestelsel veroorzaakte.
Teams van ESA en de ruimtevaartindustrie hebben de afgelopen vier maanden onafgebroken gewerkt om een storing te verhelpen waardoor de stuwraketten van de ruimtesonde BepiColombo niet op volle kracht konden werken. De ESA/JAXA-missie ligt nog steeds op schema, met een nieuwe baan die hem op woensdag 4 september 2024 op slechts 165 km van het oppervlak van Mercurius brengt. Doordat BepiColombo dichter bij Mercurius komt dan ooit tevoren, zal deze flyby de snelheid van het ruimteschip verlagen en zijn richting veranderen. Het geeft ons ook de kans om beelden te maken en de werking van de wetenschappelijke instrumenten op Mercurius af te stellen voordat de hoofdmissie begint.
ESA's Prospect-pakket, inclusief boor en een miniatuurlaboratorium, zal naar het zuidpoolgebied van de maan vliegen op zoek naar vluchtige stoffen, waaronder waterijs, als onderdeel van NASA's Commercial Lunar Payload Services-initiatief. NASA heeft Intuitive Machines geselecteerd voor een vlucht in 2027 die ons inzicht in de maan zal verdiepen en belangrijke vragen zal beantwoorden over waar en hoe vluchtige stoffen op het maanoppervlak kunnen worden gevonden. Vluchtige stoffen, zoals waterijs, zijn chemische componenten die onder bepaalde omstandigheden gemakkelijk verdampen.
Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt met behulp van een Molniya-M raket de onbemande Luna 5 ruimtesonde gelanceerd. Luna 5 werd door de Sovjet-Unie ontwikkeld om als eerste ruimtetuig een zachte landing uit te voeren op het oppervlak van de Maan. Na een probleem op 10 mei 1965 begon Luna 5 te spinnen waarna het ruimtetuig te pletter sloeg op het oppervlak van de Maan in het Mare Nubium gebied. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.