Alle kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare kinderen moeten de kans krijgen de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Dat is het uitgangspunt van de Werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien, naar een idee van Jean-Pierre Grootaerd en Harrie Rutten. Scholen voor bijzonder (speciaal) onderwijs en instellingen voor kinderen met een beperking kunnen via sponsoring een prachtige telescoop aankopen voor een symbolisch bedrag.

Het gaat om een refractor 80/900 zoals te zien is op de foto (onderaan). De telescoop wordt geleverd met een eenvoudige zelfbouwmontering. Elke geïnteresseerde school of instelling binnen bovenstaande doelgroep uit België, Nederland en Duitsland, kan contact opnemen met een deelnemende sterrenkundige vereniging uit zijn/haar buurt. Deze kan de school of instelling helpen bij het gebruik van de telescoop. De prijs van de complete telescoop (telescoopbuis, zoeker, zenitprisma, twee bijhorende oculairen en zelfbouwmontering) bedraagt amper 100 euro. Het aanbod is beperkt!

Deze bijzondere actie is mogelijk dank zij de firma BRESSER die de telescoop levert, CNC Houttechniek (Arcen, Noord-Limburg) die het houtfreeswerk verzorgt, en AST Optics Astromarket die bij elke telescoop een usb-oculair (webcam) schenkt. Een aantal telescopen zal ook de handtekening dragen van André Kuipers en Bruno Ernst voor Nederland, Dirk Frimout en Frank Deboosere voor België en Ranga Yogeshwar en Alexander Gerst voor Duitsland. Het project gaat door in samenwerking met de VVS voor Vlaanderen, KNVWS voor Nederland, ESERO, Planetarium Brussel, ESA en Euro Space Society. Met extra steun van Govert Schilling, Frank Deboosere, Dirk Frimout, André Kuipers, Bruno Ernst, Ranga Yogeshwar en Alexander Gerst.

Steun dit goede doel!

Zoals u in dit artikel kan zien, hebben we voor dit project al enkele sponsors. Ook u kan dit prachtige initiatief steunen door een gift over te maken op IBAN BE85 7360 1280 7906, bic code KREDBEBB t.n.v. Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, 9000 Gent (B). Anonieme giften zijn ook welkom in deze bus.

Uw gift biedt ons de mogelijkheid om verschillende jaren een project vorm te geven waarbij we een dure telescoop met een totaalpakket aan accessoires kunnen aanbieden voor een symbolische 100 euro. Met uw gift geeft u kinderen met een handicap of leerproblemen in een tehuis de mogelijkheid hun eigen telescoop (voor het tehuis) te bouwen, waarbij ze geholpen worden door een sterrenkundige vereniging of een volkssterrenwacht uit de omgeving.

Voor meer info over dit uniek project kan u terecht bij de projectleiders Jean-Pierre Grootaerd en Harrie Rutten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kan dit unieke project ook op de voet volgen via het bijhorende forum-topic: http://www.astroforum.be/topic/3276-sterrenkijken-voor-kinderen-met-een-beperking-zo-wordt-het/

Sterren schitteren voor iedereen

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt het Sojoez 19 ruimtevaartuig gelanceerd met aan boord de twee kosmonauten Alexey Leonov en Valeri Kubasov. Zeven uur later wordt vanop het Kennedy Space Center in Florida ook een Apollo ruimtecapsule in de ruimte gebracht met boord de drie astronauten Thomas P. Stafford, Vance D. Brand en Donald K. Slayton. Beide ruimtetuigen zullen zich op 17 juli 1975 in een baan om de Aarde voor het eerst in de geschiedenis aan elkaar vasthechten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken