Waterraketten, ze zijn zeer leuk maar toch dien je voorzichtig te werk te gaan, ook al zijn ongevallen schaars, het kan altijd gebeuren dat een raket verkeerdelijk terechtkomt... Hiervoor stelt Spacepage kort enkele veiligheidsmaatregelen op om uw waterraketlanceringen zo veilig mogelijk te doen verlopen...

Wat u NOOIT mag doen:

  • Gebruik geen glazen flessen maar enkel stevige plastic flessen
  • Ga nooit raketten richten op een persoon, dier of object
  • Ga nooit lanceren in de buurt van auto's of gebouwen
  • Lanceer niet als er elektriciteitskabels in de buurt hangen
  • Beschadigde flessen gaat u niet opnieuw lanceren aangezien deze kan exploderen bij een volgende lancering
  • Bij veel wind niet lanceren, het beste is dat het bijna windstil is

Waar u ALTIJD rekening mee dient te houden:

  • Toeschouwers bevinden zich op enkele meters van het lanceerplatform
  • Als er iets kan misgaan dan zal het ook misgaan! Een raket kan omkantelen, exploderen, lanceermechanismen kunnen falen, parachutes kunnen niet ontplooien en dergelijke meer. Zorg ervoor dat er een soort van noodplan is! Zorg dat je de druktoevoer tijdig kunt doen stoppen voor het te laat is, dat de landingszone vrij is van obstakels en dergelijke meer.
  • Wanneer een raket niet vertrekt, laat rustig de druk eruit ontsnappen, ga niet aan de fles stampen tot deze vertrekt.
  • Grote raketten kunnen zeer snel naar beneden komen indien ze niet voorzien zijn van een parachute, zorg ervoor dat er geen objecten of personen in de landingszone bevinden. Lanceer desnoods de raketten onder een lichte hoek weg van de toeschouwers.
  • Hou rekening met de windrichting en windsterkte, deze kan de baan van uw raket sterk beïnvloeden

Veiligheidstest raket:

Voor je een raket lanceert zal deze een druktest ondergaan, hier zal men meteen zien of de raket klaar is voor lancering of niet, vul uw raket volledig met water en plaats deze op het lanceerplatform en voer druk uit op de fles. Indien de fles niet explodeert is deze veilig bevonden voor lancering.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken