Foto: www.uswaterrockets.com

Wanneer men waterraketten lanceert, zien we dat deze simpele raketten toch een mooi hoogte halen. Het is dan ook leuk om te kunnen achterhalen hoe hoog een waterraket kan vliegen. Het punt waar de maximum hoogte bereikt wordt, heet het hoogtepunt. Dit kan bepaald worden door het gebruiken van verschillende hoogtemeters. Leer aan de hand van dit artikel alles over het bepalen van de maximum behaalde hoogte van een waterraket.

Twee personen aan weerszijden van een rechte lijn van een gekende afstand, met de raket halverwege de twee personen. Gebruik kartonnen tubes met een draadkruis aan het einde. Aan het einde is een gradenboog bevestigd. Men houd de gradenboog evenwijdig aan het grondoppervlak Wanneer de raket gelanceerd wordt kijkt men door de kartonnen tube tot de raket in het hoogtepunt is gekomen en men noteert dan het aantal graden dat men afleest op de gradenboog. Door middel van eenvoudige driehoeksmeetkunde kunnen we nu de hoogte bepalen. Aangezien we met twee personen zijn kunnen we een gemiddelde nemen en zo de foutmarge verkleinen op onze aflezing.

Hoogte = afstand tot raket . tanα

voorbeeld:

Gegeven:

gemeten hoek 1: 67°
gemeten hoek 2: 69°
afstand tot raket: 20m

oplossing

Hoogte 1 = 20 . tan 67°
Hoogte 1 = 47,11m

Hoogte 2 = 20 . tan 69°
Hoogte 2 = 52,10m

Hoogtepunt = (Hoogte1 + Hoogte2) /2
Hoogtepunt = (47,11 + 52,10)/2
Hoogtepunt = 49,61m

Een iets andere methode is de volgende. Terug de zelfde opstelling maar we tekenen het uit op schaal. Wanneer we dan een lijn trekken op het aantal graden die we hebben afgelezen meten we de loodrechte afstand tot het lanceerpunt van de raket en herschalen we de afmeting zodat we het aantal meter uitkomen.

Professionele raketten en geavanceerde modellen gaan eerder gebruik maken van geautomatiseerde modellen die zich in de neus nestelen van de raket.

Het opnemen van de tijd gedurende de afdaling kan u ook iets vertellen, enkel zal de luchtweerstand de zaken wat ingewikkelder maken dan het lijkt:

4,9 . (dalingstijd (in seconden))²

Deze formule zal de hoogte berekenen in meter van een raket. Deze methode is niet de accuraatste en zal enkel aantonen welke lancering het hoogste is gegaan. Het vergelijken van lanceringstijden voor verscheidene raketten is geen goed middel welke de hoogste is gegaan in hoogte. Het is goed mogelijk dat de andere vlucht aan een grotere gemiddelde snelheid was dan de andere lancering.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken